Mejsca w Polsce polecane do odwiedzin |
Autor |
Wiadomość |
TPSD kornik
|
Wysłany: 2010-10-24, 09:51 Mejsca w Polsce polecane do odwiedzin
|
|
|
Niektórzy z Nas..wiele podróżują ,czasami trafiamy w miejsca gdzie możemy nasycić oczy tym co jest naszą pasją....wpisujcie gdzie i co warto zobaczyć
Muzeum w Chrzanowie-Kolekcja autochtonicznego drewna z Arkozy Kwaczalskiej.
("araukaryty") również wystawa plenerowa większych
okazów...(pozdrowienia dla Pana Kustosza)
Muzeum w Siedliskach-Roztoczańskie okazy drewna.....duża dawka wrażeń..
(pozdrowienia dla Pani Kustosz)
Muzeum Agatów i Skamieniałych Drzew-Galeria naszego kolegi Krzysztofa.
Wspaniałą kolekcja drewna z Polski i z poza granic. |
|
|
|
TPSD kornik
|
Wysłany: 2010-11-14, 10:19
|
|
|
Ogród Botaniczny we Wrocławiu
Piękne okazy skamieniałego drewna w tym również olbrzymi Dadoxylon z Nowej Rudy.Te okazy znajdują się w ogrodzie jako "wystawa " plenerowa, można również zobaczyć okazy karbońskich widlaków.
W pawilonie ( koniecznie trzeba tam zawitać) panorama okresów geologicznych z przepięknymi okazami drewna z USA,oraz unikatowy okaz skamieniałego liścia palmy. |
|
|
|
rafał
|
Wysłany: 2010-11-25, 12:55
|
|
|
kornik napisał/a: | W pawilonie ( koniecznie trzeba tam zawitać) panorama okresów geologicznych z |
Z wieloma błędami |
|
|
|
TPSD kornik
|
Wysłany: 2010-11-25, 13:43
|
|
|
...jakże mnie cieszą Twoje odwiedziny
Owszem z błędami....niemniej uroku odmówić jej nie można. |
|
|
|
rafał
|
Wysłany: 2010-11-25, 15:23
|
|
|
Wybacz insekcie , ale mam tyle nauki, że głowa moja za mała. Jak się trochę obrobię, to częściej wpadnę.
R. |
|
|
|
TPSD kornik
|
Wysłany: 2010-11-26, 18:46
|
|
|
......insekcie.....hmmm...troszkę pejoratywny wydźwięk ....a nie można powiedzieć ..robaczku? |
|
|
|
TPSD NEMO
taki tam poszukiwacz

|
Wysłany: 2010-11-26, 19:57
|
|
|
|
|
|
|
Andrut

|
Wysłany: 2013-06-22, 18:00
|
|
|
Polecam Muzeum Skamieniałości i Minerałów w Dubiecku, które się mieści w prywatnym domu Pana Roberta Szybiaka. Znajduję się w nim mnóstwo okazów, głównie skamieniałości z fliszu z Pogórza Przemyskiego. Największym eksponatem pod względem naukowym jest oczywiście ptak z epoki oligocenu znaleziony na terenie dawnej wsi Jamna Dolna na Pogórzu Przemyskim. Jest to nowy gatunek ptaka wróblowego sprzed około 30 mln lat. Ze względu na różnice w budowie w porównaniu do współczesnych ptaków z tego rzędu, postanowiono umieścić go w nowym rodzaju i gatunku - Jamna szybiaki.
Oprócz skamieniałości ryb, krabów, roślin głębokomorskich z fliszu oraz innych okazów z terenów Polski i nie tylko, również w muzeum znajduje się kolekcja minerałów jak i skamieniałych drzew znalezionych w woj. podkarpackim.
Strona Muzeum: http://muzeumdubiecko.republika.pl/ |
Blog geologiczny -->> Mamo Zbieram Gruz |
|
|
|
TPSD kornik
|
Wysłany: 2013-06-22, 18:28
|
|
|
Ze wszech miar godne polecenia. Muzeum pyszne i człek ze wszech miar godny poznania. Prawdziwy waria...pasjonat w tym co robi .Pozdrowienia dla obmawianego od zgrai TPSD- owców. |
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton...lub dynamitu -ja :D |
|
|
|
TPSD eszka
|
Wysłany: 2014-07-07, 10:37
|
|
|
Miałam przyjemność być w muzeum pana Szybiaka wczoraj - również polecam! :) Od razu czuć, że to nie żadne bezosobowe muzeum, tylko kolekcja prawdziwego pasjonata, a za każdym eksponatem czai się jakaś historia :) |
|
|
|
|